Zajímavé nálezy při stavbě nových bioplynových stanic

Ojedinělý nález většího množství munice objevili stavebníci ve čtvrtek 14. června kolem poledne výkopových pracích na staveništi Bioplynové stanice ve Starém Pelhřimově. Zde se buduje stanice o výkonu 370 kW.

„Na místo vyjeli pyrotechnici z Českých Budějovic, kteří určili, že se jedná o 52 dělostřeleckých minometných granátů ruské výroby, ráže 82 mm, tři ruční granáty 42, jednu rozbušku, o jeden předmět připomínající munici a jedno torzo plynové masky. Z bezpečnostních důvodů odpálili tři minometné granáty přímo na místě. Ostatní munici si odvezli pyrotechnici sebou do úložiště ke zničení,“ popsala Hana Kotková, tisková mluvčí Policie ČR v Pelhřimově. Podle informací policistů se jedná na Pelhřimovsku o ojedinělý případ za posledních deset až patnáct let, kdy bylo nalezeno tak velké množství munice.

Dalším nálezem je kostra ženy na stavbě Bioplynové stanice Cítov nedaleko Mělníka. Jedná se o hrob stáří cca 4 tisíce let, ve kterém se nacházely také různé předměty. Díky spolupráci s archeology se stavba nepřerušila a jedná se o zajímavé doplnění historie obce.